Είμαστε 12 παραγωγοί από την Αλμωπία Πέλλας, που αποφασίσαμε να
παράγουμε συνεταιριστικά ένα προϊόν που σημάδεψε την παιδική μας
ηλικία, την ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου μας: το κόκκινο πιπέρι
από την μπαχοβίτικη πιπεριά.
Η μπαχοβίτικη πιπεριά είναι μια αυτοφυής ποικιλία πιπεριάς με
χαρακτηριστική γεύση, έντονο άρωμα και χρώμα και αποτελεί επί
αιώνες βασικό προϊόν της περιοχής μας, στην καλλιέργεια του οποίου
στηρίχθηκε η οικονομία των χωριών μας επί πολλά πολλά χρόνια.
Ιδιαίτερη βαρύτητα έχουμε δώσει στη διάσωση και διάδοσή της. Η
διατήρηση του πολύτιμου σπόρου της βάρυνε εδώ και δεκάδες χρόνια τους
παππούδες και τους γονείς μας και αυτή τη στιγμή έχει κατοχυρωθεί
και θεσμικά από μας στον κατάλογο γενετικού υλικού της χώρας μας,
ώστε να μην απειληθεί θεσμικά η ελεύθερη χρήση του.
Με πολλή αγάπη για τον τόπο μας και την ιστορία του, μαζευτήκαμε
λοιπόν 12 άνθρωποι 22-70 ετών και ιδρύσαμε έναν αγροτικό
συνεταιρισμό για να συνεχίσουμε με σύγχρονο τρόπο ό,τι κάναν οι πρόγονοί μας.
Καλλιεργούμε την κόκκινη μπαχοβίτικη πιπεριά, που φύεται στην
περιοχή εδώ και πολλά-πολλά χρόνια, και δίνει ένα σπάνιας γεύσης κόκκινο πιπέρι,
καπνιστό και λιαστό και το γνωστό για την ιδιαιτερότητά του
μπούκοβο από μπαχοβίτικη πιπεριά.
Η διαδικασία από τη διατήρηση του σπόρου, τη σπορά μέχρι την
αποξήρανση και την τελική άλεση του πιπεριού γίνεται από μας τους
ίδιους.
Καλλιεργούμε τη γη με φροντίδα για την ποικιλία αυτή και σεβασμό
στην προστασία των νερών και του εδάφους, αποκλείοντας τα χημικά,
χρησιμοποιώντας βιολογικές μεθόδους και αξιοποιώντας γνώσεις από
την παραδοσιακή γεωργία της περιοχής. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η
καλλιέργεια παλιών ποικιλιών είναι μονόδρομος για μια αειφόρο
ανάπτυξη, αλλά και για την παραγωγή προϊόντων υψηλής διατροφικής
αξίας, σε αντίθεση με τα υβρίδια, που ευρέως χρησιμοποιούνται.
Δεν μολύνουμε τη γη και υποστηρίζουμε τα φυτά μας στην ομαλή τους
ανάπτυξη και την παραγωγή καρπών υγιεινών, νόστιμων και
διατροφικά ισχυρών.
Ο συνεταιριστικός χαρακτήρας του εγχειρήματός μας θέλει επιπλέον
να κάνει πράξη και να δημιουργήσει ένα παράδειγμα αυτοοργάνωσης
της παραγωγής τροφής και συλλογικών πρωτοβουλιών εκτός των
μεγάλων σχημάτων παραγωγής, που τείνουν να ελέγξουν το σύνολο
της γεωργικής παραγωγής του πλανήτη, κάνοντας τους πολίτες έρμαια
στα συμφέροντα των πολυεθνικών.
Μπορούμε μαζί να διασώσουμε την ομορφιά και την ποιότητα του
τόπου μας στον κρίσιμο τομέα της διατροφής και της πολιτιστικής
παράδοσης. Θέλουμε μέσα από το Κόκκινο Πιπέρι μας και την
παραγωγή του να μπορέσουμε να μοιραστούμε με άλλους ανθρώπους
ένα εξαιρετικό, αγνό προϊόν, το ίδιο κοινωνικό όραμα για
αυτοδιάθεση, την αγάπη για την γη, τις ντόπιες ποικιλίες και την
δύναμη της φύσης.